14.4.2018

Terassi // Terrace

Täällä taas pitkästä aikaa. Olen ollut hyvin kiireinen ja sitten uupunut, mutta haluan kertoa siitä erikseen, työuupumuksesta. Tai tässä tapauksessa koulu-uupumuksesta. Niin ihanaa kuin se onkin, niin tänä talvena vedin itseni ns. "piippuun", mutta siitä lisää myöhemmin. Ajattelin tässä aktivoitua pikku hiljaa blogissakin, kun voimat alkavat palautua. Mutta hyvin rennoin rantein silti tämä bloggaaminen edelleen jatkuu ja varmaan harvakseltaan tulee postailtua. 

Löysin koneeltani viime kesänä otettuja kuvia terassin rakennus puuhista. Päätin ne nyt jakaa teille, kun terassikausi on alkamassa.

Meillä oli tässä ennen tosi vanha terassi, jossa katto oli jo hapristunut ja laudat osaksi aivan lahoja. Meillä ei ollut hajuakaan millainen homma tämä on ja mitä vanhan terassin alta löytyi, kun homman aloitimme. Päätimme myös leventää terassia ja tehdä siihen ns. lisä "siivekkeen". Terassilaudaksi valitsimme Siperian lehtikuusen. 

Lehtikuusi on monelle Helsinkiläiselle tuttua Sauna ravintolasta, ja siellä minäkin sitä kävin ihastelemassa. Myös koulussa luennolla materiaalia kehuttiin oikein oivaksi. Siperian lehtikuusta kutsutaan luonnon omaksi kestopuuksi, eli sitä ei tarvitse kyllästää ympäristö kuormittavilla aineilla. Tämä oli minulle todella tärkeä asia, koska ensinnäkin materiaali on hyvin ekologinen ja laiskalle hyvä, koska se ei vaadi käsittelyä. Siperian lehtikuusessa on luonnollinen säänkesto sen uuteaineiden takia, eli se kestää hyvin kosteutta ja kulutusta. Lehtikuusi myös harmaantuu pikku hiljaa tasaisen harmaaksi. 

Meidän terassilaudat tilattiin Savosta Lehtikuusi oy:sta. Toimitus saapui Helsinkiin vajaassa viikossa, suoraan meidän pihalle. Toki kuljetuksesta maksoimme, mutta Helsingistä ei löytynyt kaikkea materiaalia lehtikuusena mitä halusimme terassissamme käyttää, joten näin saimme kaikki yhdestä paikasta. 

Terassin pohjatöissä oli ihan järkyttävä homma. Isäni joka terassin tuli meille rakentamaan, halusi että pohjatyöt tehdään perusteellisesti. Kaivoimme terassin alta noin puolen metrin syvyyteen asti maata pois. Paitsi katoksen alta, jonka alta siis löytyi monta sataa kiloa painavat betonilaatat, luultavasti paikalleen valetut. Betonilaatat päätimmme jättää paikoilleen, ja ne aiheuttivat hieman harmaita hiuksia terassia rakentaessa. Maa-aineksen tilalle laitoimme mm. hiekkaa, styroksia ja soraa, sekä laatat joiden päälle terassikoolaus tuli. Siihen se sitten viikossa nousi!

Minun isä ja mieheni rakensivat terassin pääsääntöisesti kahdestaan. Terassin "ulokkeen" päätyyn rakensin vielä kivetyksen, johon saamme hyvin hiiligrillimme. Osa hommista jatkuu vielä tänäkin kesänä, ja aijon muutenkin hiukan myllätä meidän pihaa. Ja poikani mukaan meillä kuulema myös ensi kesänä kasvatetaan perunaa ja porkkanaa!!  

Perinteisesti meillä on vappuna terassikausi avattu kunnolla, ja näyttää nyt myös siltä näin pääsemme tekemään tänäkin keväänä!!

Ihanaa kevään alkua, ja mielelläni vastailen jos jollakin on lehtikuusiterassista kysyttävää!!


1 kommentti:

  1. Terassista tulee varmasti upea, näyttää nyt jo niin hyälle.
    Bloggaile rauhassa, ihan sillä fiiliksellä miten itse jaksat, kyllä täällä lueskellaan sitä mukaa :)

    VastaaPoista

Kiitos <3