17.10.2016

Visit Estonia osa 1.
Blogini sai Visit Estonialta kutsun tulla heidän vieraaksi Viroon muutamaksi päiväksi. Kutsu oli eirtyisesti suunnattu lapsilleni, eikä niinkään minulle. Ja kutsuhan tuli kuin tilauksesta, koska olimme juuri alkaneet suunnitella matkaa Tallinnaan kylpylään. Mutta tämä matka oli niin paljon enemmän, kuin kylpylä yö Tallinassa. 

Kerron matkasta kahdessa osassa, koska kameraani on taltioitunut niin paljon kuvia ja oikeasti koettiin muutamassa päivässä niin paljon, etten halua jakaa kaikkea yhtenä kilometrin mittaisena pötkönä.

Eli me emme tienneet oikeastaan mihin olimme menossa. Olimme saanneet matkan rungon etukäteen, jossa oli aikataulu ja liuta paikan nimiä ja kohteita. Sen ymmärsin etukäteen, että autolla ajettaisiin paljon paikasta toiseen, mikä sopi meille autottomille hyvin.

Luulin oikeasti etukäteen matkustelleeni Virossa kohtalaisesti, koska olen ollut siellä vaihdossakin. Mutta silti onnistuin näkemään Virosta todella paljon uusia puolia. Viro on mielenkiintoinen maa. Siellä on monta rantalomakohdetta, pitkiä ihania hiekkarantoja. Siellä on ihanan vehreää, kauniita metsiä, aika tasaista, kauniita taloja ja toisaalta myös paljon vanhoja ränsityneitä taloja. Neuvostovallan ajan pystyy helposti näkemään, kun ajaa vähän kauemmas Tallinnasta. Lännessä on uimarantoja ja jotenkin maisema on värikkäämpää, idässä on harmaampia kaupunkeja ja jotenkin karumpaa maastoa. Jos joskus olisi mahdolista haluaisin tehdä "roud tripin" pitkin Viroa ja tutustua paikkoihin, muuallekkin kuin Tallinnaan ja Pärnuun. Viro on todella erilainen kuin Suomi, ja silti niin paljon samaa. Kaikille autoileville suosittelen autolomaa Viroon, ehdottomasti. Ja miksipä ei siitä pidemmälle Baltiaan.

Mutta meidän reissuun. Meillä toimi oppaana ihana Katrin ja kuskina Eiki (muistaakseni). Ensimmäisenä he veivät meidät Tallinnaan paikkaan nimeltään Lentosatama. Ihan mieletön paikka. Vanha vesitasohalli josta on tehty merimuseo. Paikan historia viehätti minua kovin. Betonihalli jossa ei ole keskellä yhtään tukirakennetta, jotta lentokoneet mahtuvat kääntymään siellä vapaasti. Venäjän keisarilliset ilmavoimat ovat hallin aikoinaan tilanneet ja sen on suunnitellut Tanskalainen Christian & Nielsen rakennustoimisto. Kovasti olisin ollut kiinnostunut rakennuksen historiasta enemmän, varsinkin kun meillä oli loistava opas, joka osasi vastata kaikkiin meidän kysymyksiin. Mutta mukana oli lapsia, ja heillä on luonnollisesti kiire koko ajan eteenpäin. Olavista parasta paikassa oli oikea toisen maailman sodan aikainen sukellusvene, jonka sisään pääsi. Iidasta taas jäätävän korkea ja kupera silta, jonne saa mennä vain oppaan kanssa. Molemmat myös pitivät sukellusvenesimulaattorista. Tänne olemme päättäneet mennä uudestaan, kun taas joskus menemme Tallinnaan. Lentosataman vieressä on pahamainen vankila-alue, jota keitetään koko ajan, joten alueesta voi kokonaisuudessaan tulla mielenkiintoinen vierailukohde.

Ensimmiseksi yöksi menimme Viimsi Spahan. Sijainti on noin puolen tunnin ajomatkan päässä Tallinnan keskustasta. Kylpylä on todella iso ja varsinkin isommille lapsille voin suositella paikkaa lämpimästi. Mutta Olavi nautti pääsääntöisesti muutamasta altaasta, kun tarjolla olisi ollut todella monta allasta ja liukumäkeä. Hän onkin melko arka lapsi.

Toisen päivän aamuna suuntasimme matkan Länsi-Virunmaan maakuntaan ja Rakveren kaupunkiin, itseasiassa Rakveren linnoitukseen. Jos muistan oikein linna on n. 500 vuotta vanha, ja osa siitä on hiukan sortunut. Mutta suurin osa linnoituksesta on pystyssä ja joka päivä linnassa laukaistaan klo 12 oikea vanha tykki, jonka pamaus oli jäätävä. Meille oli täällä varattu opastettukierros ja sehän oli huikea. Päästiin mm. ampumaan oikeilla vanhoilla jousipyssyillä. Olavikin sai ampua ja hän osui ritaria kaulaan, sitä on kuulkaas muisteltu suurella lämmöllä. Iida pääsi kemistinkammiossa tekemään oikeaa ruutia ja se poltettiin sitten linnan pihalla. Valettiin mehiläisvahasta kynttilät ja testailtiin erilaisia miekkoja. Kidustuskammio oli meidän perheelle liikaa ja sen me jätimme väliin kokonaan. Linnan pihalla tepasteli vapaana kanoja ja ihanaa aasia päästiin myös taputtelemaan. Meidän perhe tykkäsi paikasta ihan todella kovasti. Tämän jälkeen käytiin Poliisi museossa, mistä minulla ei ole kuvia, enkä käynyt kieroksella, koska meidän sensorinen poikamme väsyi kovasti. Ja sen olen oppinut, että Olavin fiilistä kannattaa kuunnella, ettei mene yli. Niimpä me Olavin kanssa vetäydyimme hetkeksi kahden rakentelemaan legoja.

Rakverestä vielä sen verran, että kaupunki on myös tunnettu punk piireissä. Rakveressä järjestetään joka vuosi Punk Festarit!! Punk Laulupidu!! 

Loput reissusta myöhemmin. Ihanaa viikkoa!!


Yhteistyössä Visit Estonian kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos <3