27.7.2015

Autottoman perheen matkavinkkejäToisinaan tuntuu, että me ollaan varmaan vihonviimeinen perhe jolla ei ole autoa. Ja kyllä, usein haaveilen autosta, kun seison kaatosateessa bussipysäkillä tai kun joku kertoo miten vaivattomasti ja halvalla he ovat matkustaneet autolla. Olisihan se ihana pakata auto tossa pihassa, ei tarvitsisi pakata kamoja rinkkaan, voisi ottaa mukaan vähän ylimääräistäkin jne. Mutta ei, sinnikkäästi pakkaamme rinkkaan vain tarpeellisen, rattaiden alle repun jossa on kaikki matkan aikana tarvittava ja lapset ottaa omaan selkään omat reput joissa on lelut. 

Olemme matkanneet niin paljon reput selässä ympäri Suomea, että tässä muutama vinkki autotta matkustamiseen.

Junassa:

-Liity veturi-palvelun kanta-asiakkaaksi, näin saat tarjoukset itsellesi käyttöön.
-Osta liput ajoissa, silloin ne on halvemmat ja saat haluamasi paikat.
-Alelipulla ei ole vaihto eikä "palatusoikeutta".
-Junassa on yksi perhehytti, jossa saa olla rauhassa ja se on leikkipaikan vieressä. Rattaat myös mahtuvat hyttiin.
-Osta lipput allergiahyttiin, jos perheessä on astmaatikkoja tai muuten vaan herkkiä. Allergiahytissä saa myös olla rauhassa. 
-Vauvan kanssa matkustava, osta lippu leikkivaunun alakertaan. Valitse paikaksi se etummainen tuolirivi. Näin vaunut voivat olla siinä edessä jos lapsi nukkuu niissä.
-Lapset matkustavat perheen kanssa ilmaiseksi ja heille saa silti omat istumapaikat.
-Ravintolavaunussa ruoka on pahaa ja kallista.

Bussissa:

-Osta liput ajoissa, näin varmistat huomattavasti halvemmat liput.
-Onnibussi jää usein kauemmas keskustasta.
-Mene ajoissa laiturille ennen lähtöä, busseihin ei osteta paikkoja joten nopeat syö hitaat.
-Lapselle kannattaa ottaa jotakin viihdykettä mukaan, koska bussissa ei pääse liikkumaan.

Muutama muu vinkki:
Ole valmis kävelemään tai ajamaan taksilla. Matkusta paikallisbusseilla ja kysy rohkeasti neuvoa. Hotellin respat ovat myös mitä parhain informaation lähde. Katso säätiedot, ennenkö astut ulos ja pakkaa lapsille varavaatteet reppuun mukaan. Hotellit ja laivat toimittavat huoneisiin/hytteihin potan, matkasängyn ja sängynlaidan niitä pyytäessa. Laivan infosta saa matkapahoinvointilääkkeitä ja he osaavat neuvoa oikeat määrät lapsille. Muista syödä usein, kiukkunälkä puskee niin lapsille kuin aikuisille. 

Matkustaminen julkisilla kahden villihkön lapsen kanssa vaatii myös hermoja, ehkä enemmän kanssamatkustajilta kuin itseltä. Pitkille odotuksille mun repusta löytyy tikkarit tai rusinoita ja puhelimeen on ladattu liuta pelejä. Meillä on aina mukava DVD soitin, eväitä, pelejä ja värityskirjoja, silti pitkän matkan aikana voi kyllästyttää. Kyllästyttää myös siksi, että juna on meille jo aika tuttu, ettei siitä revitä enää eksotiikkaa. 

Helsingin tutkiminen on jäänyt tältä kesältä, ilmat ovat olleet surkeat ja me ollaan oltu vuorotellen juhannuksesta asti kipeitä. Mutta keskiviikkona nostamme taas rinkat selkään ja hyppäämme junaan ja suuntaamme Tampereelle. Viimeisen kesälomareissun kohteena on Särkänniemi ja Pikku Kakkosen puisto. 

4 kommenttia:

 1. Ette ole ainoa lapsiperhe, jolla ei ole autoa. Täältä löytyy toinen. Ollaan matkusteltu vuosien varrella paljon ja nyt tietenkin on jo tosi helppoa, kun pojat ovat 10 v ja 12 v. Nyt mun ei enää tarvii roudata kestovaippoja ja vaihtovaatteita mukana koko poppoolle vaan pojilla on omat reput ja heillä on siellä omat tykötarpeet. Onnibussilla kuljemme nykyään tosi paljon, sen halpuuden vuoksi. Huomenna lähdemme Kotkaan entisten naapureidemme luokse.

  Mukavaa Tampereen reissua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että löytyy muitakin. Hyvää matkaa teillekkin.

   Poista
 2. Autoa ei ole meilläkään, mutta välillä saadaan vanhemmilta lainaan. Täältä kun ei Onni-bussi kulje ja meidän ystävien luokse Venäjän rajalle ei kulje yhtään mikään julkinen. Junalla tykätään liikkua ja varsinkin vaivan kanssa perhehytti oli mahtava. Nyt on leikkivaunu paras. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poikittaisliikenne on Suomessa välillä haasteellinen juu :) Mulla menee leikkivaunussa välillä niin hermo, kun meno yltyy liian kovaksi. Vammoilta on selvitty toistaiseksi, heh.

   Poista

Kiitos <3