8.3.2015

Gluteenitonta leipää ja syylisyyden tunnetta
Tein muuten ihan järkyttävän hyvää gluteenitonta leipää ja ihan vahingossa. Ja poden syylisyyden tunnetta siitä, että lapset eivät ole käyneet koko päivänä ulkona ja eilenkin vain ulkona sen verran mitä käveltiin paikasta A paikkaan B ja takaisin C kautta kotiin. Ulkona on harmaata ja sateista ja tuulista ja ja ja. Näitä syitähän keksii itselleen kyllä. Sitten yht' äkkiä kello on jo paljon ja enää ei oikein ehdi ulos, ja niin se päivä vain meni sisällä. No eivät ne sentään ole koko päivää telkkua katselleet, tekemistä ja leikkimistä on ollut. Mutta kyllä siitä kieltämättä vähän syylinen olo tulee, varsinkin kun viime viikon sunnuntaina taisi käydä samoin. Vuoden mutsi, heh.

No mutta tämä vuoden mutsi on tehnyt molempina viikonloppuina älyttömän hyvää gluteenitonta leipää ja näkkäriä. Leivästä tuli vahingossa todella hyvää, kun sovelsin vähän reseptiä ja heittelin sekaan mitä kaapista löytyi. Leipä ei meinannut sisältä paistua ollenkaan. Pidettiin leipää uunissa se aika mikä netissä oli ja otettiin ulos. Leipä oli ihan raakaa vielä sisältä, no laitoin leivän takaisin vuokaan ja uuniin, mutta pohja ylös päin. Sitten löysin netistä toisen reseptin ja siinä neuvottiin juuri tekemään näin, mutta laittamaan leipä ilman vuokaa suoraan ritilälle. Me jätettiin se leipä uuniin vielä saunan ajaksi jälkilämmöllä hautumaan. Ja tadaa, hiuppu hyvää rapeakuorista lämmintä leipää heti saunan päälle.

Gluteenitonleipä:

n. 4 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
2 rkl hunajaa
2 rkl kookosöljyä
1 tl ruususuolaa

Liota hiiva kädenläpöiseen veteen. Sekoita hunaja ja kookosöljy mukaan niin, 
että ne liukenevat seokseen. Lisää suola.

3 dl kaurahiutaleita
1/2 dl gluteenittonta tummaa jauhoa
2 dl pellavarouhetta
1 dl auringonkukansiemeniä

Sekoita ainekset hyvin ja jätä taikina turpoamaan. Itse kaadoin taikinan suoraan vuokaan
 ja jätin lämpöiseen turpoamaan yli tunniksi. Paista leipää 175 asteessa noin 30 min. Ota leipä uunista ja kaada se uuniritilän päälle ja paista lisää noin 40 - 45 min. Tässä vaiheessa minä kurkistin uuniin ja  sammutin sen ja jätin leivän sinne ja painuin saunaan. 

Vielä on hetki aikaa osallistua koruarvontaan edellisessä postauksessani. Voitajille ilmoittelen huomenna. Hyvää sunnuntain jatkoa kaikille, me jatkamme sen viettoa sisällä. 

-------------------------------------------

Gluten-free bread:

about 4 dl hand warm water
50 g yeast
2 table spoon honey
2 table spoon coconut oil
1 tea spoon rose salt
3 dl oatmeal
1/2 gluten free dark lour
2 dl flax kibble
1 dl sunflower seed

Bake a bread in oven 175 degrees about 30 minutes. Then take it out of the oven and turn it over and put it back straight to oven's grate and then bake it 40 - 45 minutes more.3 kommenttia:

Kiitos <3