20.9.2014

KruunuvuoriKäytiin tänään "sieniretkellä" Laajasalon perukoilla Kruunuvuorella. En ollut aikaisemmin käynyt paikassa, mutta olin kuullut paikasta ylistäviä juttuja ja nähnyt kuvia Kruunuvuorenlammesta ja autioista huviloista. Kruunuvuori on aavemainen huvila-alue joka sai kuolin iskun jo 50-luvulla ja jätettiin rappeutumaan. Kruunuvuorta alettiin rakentamaan 1800 luvulla ylhäistön kesänviettopaikaksi. Jossain vaiheessa 1900 - luvun alussa sen osti saksalainen kauppaneuvos ja toisen maailmansodan jälkeen sen omistus siirtyi neuvostoliitolle. 50 - luvulla sen osti vuorineuvos Aarne J. Aarnio, jonka suunnitelmissa oli rakentaa alueesta lähiö. Kaavoitusta ei kuitenkaan koskaan hyväksytty, mutta se oli huvila-alueen lopun alku. Huviloiden asukkaat eivät enää jaksaneet kunnostaa huviloita jos ne kuitenkin kohta purettaisiin. Ja pian huonossa hoidossa olleet huvilat alkoivat rapistua. Ajansaatossa asukkaat jättivät huvilat  ja luonto otti vallan alueesta kokonaan.

Harmittavasti minulta loppui akku kamerasta jo matkalla Kruunuvuorelle. Sain kuitenkin muutaman kuvan paikasta napattua, autiotaloista ja lapsista. Paikka on hämmentävä, kuin unohdettu aavekaupunkin vain puolen tunnin matkan päässä kaupungista. Vaikka Kruunuvuoren tarinan tietää, silti sitä on vaikea ymmärtää. Käynti Kruunuvuorella hämmensi minua ennestään. Paikkassa on joku taika mikä vetää puoleensa, ja uutta retkeä jo suunnitellaan. Metsä, lampi, kalliot, autiotalot tarinoineen ja koko ympäröivä luonto on oiva retkipaikka koko perheelle.

Kruunuvuorelle pääsee Herttonimen metroasemalta 88 bussilla ja kyydistä jäädään päättärillä pois. Päätepysäkiltä lähtee Päätie niminen tie jonka päähän pitää kävellä. Viimeisen talon jälkeen oikealta lähtee polku metsään jota pitkin pääsee Kruunuvuoren metsään. Ensin vastaan tulee Kruunuvuoren lampi ja sen ympärilltä metsästä löytyy autioituneet huvilat. Suosittelen ottamaan mukaan eväät ja kameran (jossa on riittävästi akkua). Vaunuilla pääsee etenemään myös kohtuu hyvin, mutta helpommin kulkee ilman niitä. 

6 kommenttia:

 1. Tonne pitää päästä. Nää on nyt kolmannet kuvat, mitkä nään tästä jotain kautta. Kiinnostaa ihan kamalasti !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, hurahdin paikkaan ihan täysin.

   Poista
 2. Tunnelman voi aistia jo noista kuvista, kiehtova paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäi jotenkin hämmentynyt olo paikasta, ei vain voi ymmärtää miten useat huvilat ovat yhtä aikaa autioituneet ja lahonneet.

   Poista
 3. Kivat kuvat. Etenkin kalliot tekivät vaikutuksen. Tahtoo tuonne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen paikkaa, olen ollut siitä nyt muutaman päivän hämmentynein fiiliksin, paikka on todella kiehtova.

   Poista

Kiitos <3